sábado, 22 de junio de 2013

ПАЕЛЯ С ПИЛЕ

За моите Български приятели рецепта за една испанска паеля с много снимки. Идеална за приготвяне на неделно обедно меню.



ПАЕЛЯ С ПИЛЕ


ПРОДУКТИ за 4 порции:

1 пиле ок.1кг
350гр ориз (или за всяка порциа по 3 шепи)
1 голяма червена чушка
2 артишока (може и без тях, но подобряват вкуса)
1 малка глава чесън
2 домата
шафран
жълт хранителен оцветител (паелята трябва да е жълта на цвят)
магданоз
1с. л. Маги 10 зеленчука
60гр зехтин
Сол

Изключително важно е съдът в който ще се приготви паелята или така наречената "паялера"- съд с диаметър 35 см и дълбочина 5 см - за около 4 порции.
1 Почиствате и нарязвате пилето на малки парчета, пожелание отстранете кожата.
2 Нарежете чушката на ленти. Почиствате и нарязвате артишока Видео:Как да почистим артишок. Нарежете на ситно чесъна, магданоза и обелените домати.
3 Загрейте зехтина в паялерата и изпържете чушката, така че да може да се обели и извадете. Запържете артишока, чесъна, магданоза и доматите. След това прибавете пилето и изпържете добре.

4 Залейте почти до горе с вода, прибавяте подправките и солта, оставяте да поври  до почти пълното сваряване на месото, ако е необходимо добавете вода. Добавяте ориза(почистен и сух), който поръсвате по цялата паелера, разбърквате леко за да се разпредели равномерно. До пълното приготвяне на паелята не се разбърква повече. Когато ориза набъбне леко, нареждате чушката отгоре. Оставете да къкри на бавен огън, като от време на време разклащате тавата, ако е необходимо добавяте топла вода до пълното приготвяне на ориза(не трябва да е разварен, нито слепен).( Испанците след като сложат ориза, варят само 15 минути!)
 След това покривате с капак за 5 мин. Сервирайте с лимон.





Ето и други популярни рецепти от блога



0 comentarios :

Publicar un comentario

 

Subscribe in a reader